Finanční podpory zemědělského podnikání - Kůsová, Marie (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce na téma "Finanční podpory zemědělského podnikání" se zaměřuje na posouzení vlivu finančních podpor na zemědělskou výrobu ve vybraném zemědělském podniku "X" v letech 2009 - 2011. Teoretická část je zaměřena na problematiku spojenou se zemědělskou výrobou a její nezbytnou funkcí pro společnost. Pojednává se v ní o potřebě dotací, o druzích dotací a nejdůležitějších institucích, které je vyplácejí. Jsou zde objasněna i některá specifika kalkulačních vzorců v zemědělství. Praktická část se věnuje analýze jednotlivých složek rostlinné a živočišné výroby. Pomocí kalkulačního vzorce jsou zjištěny náklady jednotlivých výrob a následně je zjišťován výsledek hospodaření jednotlivých výrob bez použití dotací a s dotacemi. Na základě těchto informací jsou podniku navržena různá opatření týkající se struktury zemědělské výroby a využívání finančních podpor.
Financial subsidies of agricultural conduct of business
Keywords: zemědělská výroba; kalkulační vzorec; dotace; finanční podpora; agricultural production; calculation formula; subsidies; financial support