Skupinové poradenství pro lidi s postižením - Job klub - Řehořková, Jana (Jihočeská univerzita, 2008)
Téma Job klub jsem si vybrala, protože již tři roky pracuji v občanském sdružení Asistence, kde se tato skupinová setkání uskutečňují. Během svého působení ve sdružení Asistence jsem dostala příležitost tyto Job kluby lektorovat. Chtěla jsem zjistit jak velký význam má toto skupinové setkání pro klienty a v čem je jeho největší přínos. Tato práce se zabývá skupinovým poradenstvím pro lidi s postižením zaměřené na hledání práce. Teoretická část práce popisuje cílovou skupinu lidí s tělesným a kombinovaným postižením, vztah společnosti k zaměstnávání lidí s postižením, zabývá se významem práce pro člověka, popisuje podporované zaměstnávání, skupinovou sociální práci a problematiku Job klubu samotného. Výzkumná část této práce popisuje vlastní kvalitativní výzkum, jehož cílem bylo nalézt a popsat přínos Job klubu pro lidi s tělesným a kombinovaným postižením, díky kterému se jim zvýší možnosti pracovního uplatnění. Výzkum byl realizován v občanském sdružení Asistence v období od prosince 2007 do dubna 2008. Pro výzkum byla použita metoda strukturovaného rozhovoru. Rozhovory byly vedeny se dvěma skupinami respondentů. První skupinu tvořilo 18 účastníků Job klubu a druhou skupinu tvořilo 6 lektorek Job klubu. Informace získané z tohoto výzkumu budou poskytnuty jakožto zpětná vazba sdružení Asistence a měly by napomoci ke zkvalitnění služby. Výsledky výzkumu mohou poukázat na význam a výhody skupinového poradenství pro lidi s různým typem postižení. Diplomová práce může také sloužit, jako příručka budoucím lektorům, kteří povedou Job klub a v neposlední řadě ukázat na důležitost zaměstnávání lidí s postižením na otevřeném trhu práce.
Group Advisory for Individuals With Disability - Job Clubs
Keywords: Job klub; Podporované zaměstnávání; Sociální práce ve skupině; Nezaměstnanost; Lidé s tělesným a kombinovaným postižením; Neziskové organizace; Motivace; Kvalitativní výzkum; Job Clubs; Supported Employment; Social Work In Groups; Unemployment; People With Physical or Combined Disabilities; Non-profit association; Motivation; Qualitative Research