Vyhodnocení predační aktivity kormorána velkého (Phalacrocorax carbo sinensis) v době jarního a podzimního tahu na rybnících Školního rybářství Protivín v letech 2009-2011 - Kotlín, Vít (Jihočeská univerzita, 2014)
Vyhodnocení predační aktivity kormorána velkého (Phalacrocorax carbo sinensis) v době jarního a podzimního tahu na rybnících Školního rybářství Protivín v letech 2009 - 2011 a kompenzace vzniklých škod v souladu se zákonem č. 115/2000 Sb.Výsledky vlastního sledování v letech 2009 - 2011 se v převážné většině shodují se známými informacemi z mnohých literárních zdrojů a potvrzují skutečnost, že predačnímu tlaku jsou nejčastěji vystaveny rybníky poskytující potravní nabídku formou hustých rybích obsádek s přijatelnou kusovou hmotností 0,03 - 0,5 kg a to nezávisle na velikosti rybníka. Potvrzená fakta vystřídá v závěru práce zamyšlení nad současnou, neustále se vyvíjející legislativou, umožňující kompenzaci škod způsobenou kormoránem velkým zákon č. 115/2000 Sb. versus vyhláška č. 393/2012 Sb. a č. 432/2005 Sb.
Evaluation of Great Cormorant predation activities (Phalacrocorax carbo sinensis) during the spring and autumn migration to ponds on School´s Piscicapture in Protivín between the years 2009-2011
Keywords: predační tlak; rybí osádka; ekonomické ztráty; primární a sekundární škody; současná legislativa; predation pressure; fish stock; economic losses; primary and secondary damage; the current legislation