Dysplazie kyčelních kloubů u psů - Heřmánková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá genetickým onemocněním dysplazie kyčelních klou-bů. Je zde popsáno, jak se onemocnění projevuje, jak mu lze předcházet a jak ho lze diagnostikovat. V praktické části je analyzováno, jaký vliv na onemocnění má pleme-no, věk a pohlaví psa. Do sledování bylo zařazeno 90 psů, 42 plemen. Psi byli rozřa-zeni do skupin podle FCI z důvodu nízkého zastoupení psů u jednotlivých plemen. Nejméně náchylní k onemocnění jsou kříženci a následují ohaři (průměrný nález DKK 0/1, resp. 1/0). Co se týče věku, nastávají problémy s kyčelními klouby nejčastěji ve štěněcím věku, zhruba od 3 - 5 měsíců (16,2% sledovaných psů). Vliv pohlaví na onemocnění nebyl prokázán. Ze všech sledovaných psů bylo nevíce jedinců se stup-něm dysplazie 0/0 (21,6%) a dále pak 2/0-0/2 (11,7%). Z uvedeného vyplývá, že ve sledovaném souboru bylo nejvíce postižených psů s nižším stupněm dysplazie.
Hip dysplasia in dogs
Keywords: pes; dysplazie kyčelních kloubů; vlivy; věk; plemeno; pohlaví; diagnostika; dog; hip dysplasia; influences; age; breed; gender; diagnosis