Šíření mechovky Pectinatella magnifica v oblasti Třeboňska - Lukešová, Petra (Jihočeská univerzita, 2011)
Pectinatella magnifica je sladkovodní bezobratlý koloniální živočich, pocházející ze severní Ameriky, jehož šíření v Evropě i Asii v poslední době nabývá charakteru invaze.Charakter kolonií, sezónní dynamika a další aspekty rozvoje byly studovány na šesti jihočeských lokalitách (jezero Cep, Nový Lipnický rybník, rybník Hejtman, rybník Nový Kanclíř, Vlkovská pískovna a vodní nádrž Hněvkovice). Byly uskutečněny opakované kvantitativní odběry biomasy sledovaného druhu na desetimetrových transektech podél pobřeží. Dále byly zjišťovány enviromentální faktory (teplota, vodivost, reakce vody, průhlednost, trofie a substrát kolonií) a charakteristiky jednotlivých invadovaných nádrží. Seznam dosavadních známých lokalit byl doplněn o další nádrže, na které se tento druh dosud rozšířil.
Spreading of Bryozoa Pectinatella magnifica in Třeboňsko region
Keywords: Pectinatella magnifica; pískovny; rybníky; trofie; biomasa; teplota; Pectinatella magnifica; sandpits; ponds; trophia; biomass; temperature