Problematika šetření energií v domácnostech ČR. Sociálně-ekonomická interpretace - Rajnová, Renata (Jihočeská univerzita, 2014)
Předmětem diplomové práce "Problematika šetření energií v domácnostech ČR. Sociálně-ekonomická interpretace" je porovnání spotřeby energie potřebné k vytápění domácností z pohledu sociálně-ekonomických a environmentálních souvislostí. Problematika spotřeby energie spojené s vytápěním domácností je řešena na základě dat získaných z výzkumu v rámci mezinárodního projektu GILDED. Teoretická část práce popisuje různé způsoby a zdroje vytápění domácností, zaměřuje se na faktory ovlivňující spotřebu energie, dopady jednotlivých druhů vytápění na životní prostředí, zejména produkci emisí CO2 a v neposlední řadě se věnuje globální ekologické krizi, indikátorům environmentální zátěže a trvale udržitelnému rozvoji. V praktické části je zpracována analýza dat z dotazníků a CO2 kalkulačky a prezentovány zjištěné výsledky. V závěru práce jsou shrnuty možnosti vedoucí ke snížení spotřeby energie potřebné k vytápění domácností a navržena možná ekonomická opatření.
Problem of energy saving in households in the Czech Republic. The socio-economic interpretation
Keywords: spotřeba energie; vytápění domácností; emise CO2; klimatické změny; energy consumption; heating of households; emissions of CO2; climate change