Zkušenosti učitelů mateřských škol se střídavou péčí a jejich postoj k ní - Bláhová, Monika (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá střídavou péčí rodičů o dítě po rozvodu. V teoretické části je uvedeno, kdy byla v České republice střídavá výchova jako forma porozvodové péče zavedena. Dále se zde pak poukazuje na její nízkou četnost. Poté je zde vysvětlen problém střídavé péče, na což navazuje prezentování výzkumů uskutečněných ve světě. Následně je zmíněna nelehká situace rozvodu, vysvětlení jak obtížné je toto období nejen pro rodiče, ale také pro samotné děti, na které se často zapomíná. Nakonec jsou uvedeny další způsoby porozvodové péče. V metodologické části jsou uvedeny metody, které byly ve výzkumu použity. Dále jsou v praktické části rozebírána data získaná od učitelek mateřských škol. Jde o jejich pohled na střídavou péči a jejich zkušenosti s tímto uspořádáním.
Experiences of kindergarten teachers with shared custody and their attitude to this custody.
Keywords: střídavá péče; rozvod; výhradní péči; rodina; zkušenosti se střídavou péčí; shared custody; divorce; sole custody; family; experience with shared custody