Vliv správného protahování na výkonnost, kloubní rozsah a prevenci svalového přetížení hráče amerického fotbalu - Zeman, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá strečinkem a jeho vlivem na hráče amerického fotbalu Budweis Hellboys. Součástí této bakalářské práce je sestavení ideálního protahovacího plánu. Ověření účinnosti tohoto protahovacího plánu. Práce proto mapuje, jak působí protahovací plán v prevenci bolesti bederní páteře, jak ovlivňuje protahovací plán výkonnost a kloubní rozsah hráče amerického fotbalu. Jedná se o výzkumnou práci, typ kvalitativní výzkum. Práce je rozdělena na dvě části teoretickou a praktickou. V teoretické části práce popisuje charakter amerického fotbalu a úskalí možného poranění hráčů. Základní a funkční anatomii svalů. Rozděluje svaly na tonické a fázické a popisuje zástupce svalů v oblasti pánve a dolních končetin. Dále popisuje typy strečinku a rozděluje strečink na dynamický a statický. Práce také vysvětluje a popisuje jednotlivé protahovací cviky použité v dynamickém a statickém strečinku. Poslední kapitola teoretické části popisuje metody měření, použité v praktické části. Praktická část práce zkoumá možný vliv zvoleného protahovacího plánu na čtyřech probandech. Probandé jsou hráči amerického fotbalu. Před úvodním měřením byli rozděleni podle klíče, zda se budou protahovat nebo ne, tak abychom mohli výsledky porovnat. Práce popisuje odebrané úvodní a kontrolní měření. Měří dynamickou a silovou výkonnost hráčů. Dále pomocí kineziologických rozborů popisuje základní anamnézu, aspekci, vyšetření tonického a fázického svalstva, goniometrii, antropometrii a zaznamenává vnímání bolesti bederní páteře na Melzackově škále. Další částí práce je Diskuse, zde se porovnávám jednotlivé výsledky a snažím se dojít k logickému závěru. Po přečtení diskuze by si měl čtenář udělat vlastní obrázek, jaký účinek protahovací plán má. Příznivý dopad sledujeme především v kloubním rozsahu, dále se kladně zlepšily výkony probandů v jednotlivých disciplínách. Minimální vliv má protahovací plán na svalové dysbalance, především rozdílnost obvodů stehen a lýtek. U vnímání bolesti nedošlo u probandů ke zlepšení, pozitivní dopad však můžeme při aspekci sledovat na postavení bederní páteře. V závěru práce vysvětluji možnou příčinu naměřených výsledků. Zamýšlím se nad možnými nedostatky práce a případnému dalšímu možnému zkoumání probandů, tak aby výsledky byly co nejobjektivnější. Jako největší možnou příčinu neobjektivnosti práce zmiňuji, že americký fotbal je hrán na amatérské úrovni. To znamená, že probandé mají každý jinou práci a jiné dennodenní zatížení. Součástí práce jsou přílohy, kde je obrazové doplnění dynamického a statického strečinku, porovnání probandů během vstupního měření a kontrolního. Bakalářská práce by se mohla stát vodítkem pro hráče amerického fotbalu. Popisuje jak má vypadat ideální protahovací plán a jak nejlépe fázovat dynamický a statický strečink. Může pomoci zvětšit zájem sportovní veřejnosti o dynamický strečink. Dále také může posloužit budoucím fyzioterapeutům v praxi a může být i dobrým zdrojem pro vzděláváním laické veřejnosti.
Effect of stretching on the proper performance, joint range and prevent muscle overload football player
Keywords: Strečink; protahovací plán; dynamický strečink; statický strečink; prevence; stretching; dynamic stretching; static stretching; prevention