Etické hodnoty pluralismu - Stráský, Václav (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá analýzou postmoderny, zvláště jejího ohniska - pluralitou. Cílem je zhodnotit její význam z pohledu etiky a ukázat, že pluralismus nejenže je stav, kterému se nelze vyhnout, ale je to také stav veskrze kladný, neboť pomáhá rozvíjet svobodu lidí a umožňuje jejich vlastní sebeurčení. První kapitola je jakýmsi úvodem do postmoderní filosofie a postmoderního stavu společnosti. Druhá kapitola pojednává teoreticky o pluralismu. Popisuje jeho fungování, jeho požadavky a obhajuje ho před kritikou. Třetí kapitola stručně ilustruje některé konkrétní příklady pluralismu. Tématem poslední kapitoly je svoboda a to, co jí pluralismus přináší pozitivního. V závěru shrnuji poznatky, k nimž jsem dospěl, a obhajuji pozitivní přínosy plurality.
Ethical Values of Pluralism
Keywords: etika; moderna; pluralismus; postmoderna; svoboda; ethic; modernism; pluralism; postmodernism; freedom