Vliv výše denní krmné dávky na růst síha peledě (Coregonus peled) v intenzivním chovu - Morava, Jakub (Jihočeská univerzita, 2016)
Vliv výše denní krmné dávky u juvenilního síha peledě byl testován na dávkách 1,5 %, 2,5 %, 3,5 % a 4,5 % biomasy ryb za použití krmiva BioMar Inicio 1,1 mm. Délka experimentu byla 63 dní. Na počátku experimentu byly nasazeny ryby o průměrné hmotnosti 1,82 +- 0,48 gramu a celkové délce 65 +- 6 mm. Po první fázi odchovu (0 až 21 dní) byly zaznamenány signifikantní rozdíly mezi testovanými skupinami. Nejvyšší růst vykazovaly ryby ze skupiny krmené 4,5 % (80 mm). Specifická rychlost růstu byla 1,5 % 1,1 %.den-1, 2,5 % 2,6 %.den-1, 3,5 % 4,4 %.den-1, 4,5 % 4,7 %.den-1. V druhém odchovném období (21 až 42) výrazně zaostávaly v růstu ryby ze skupiny krmené 1,5 % oproti zbytku, a jejich nárůst byl o pouhých 9 % celkové délky. V ostatních skupinách bylo zaznamenáno výraznějších změn v délce těla s nejvyššími hodnotami u skupiny krmené 4,5 % biomasy ryb, kde se specifická rychlost růstu pohybovala 1,5 % 1,9 %.den-1, 2,5 % 3,1 %.den-1, 3,5 % 3,9 %.den-1, 4,5 % 4 %.den-1. V poslední části odchovu (42 až 63) byl nejvyšší růst potvrzen opět u skupiny krmené 4,5 %. Tato skupina dosáhla nárůst o 60 % délky těla oproti skupině krmené 1,5 %. Specifická rychlost růstu měla v tomto období nejnižší hodnoty, nejvyšší rychlost růstu byla vypočítána u skupiny 4,5 % 3,7 %.den-1, 3,5 % 3,6 %.den-1, 2,5 % 2,9 %.den-1 a 1,5 % 1,6 %.den-1. Na konci experimentu měřily jednotlivé ryby průměrně ve skupině krmené 1,5 % 84 +- 7 mm, 2,5 % 106 +- 10 mm, 3,5 % 122 +- 10 a 4,5 % 148 +- 11 mm.
The influence of the amount of the daily feed ration on growth Northern whitefish (Coregonus peled) in intensive conditions.
Keywords: Denní krmná dávka; úroveň krmení; příjem krmiva; síh.; Daily feed ratio; feeding level; feed intake; Coregonids.