Jazyková analýza barokního textu - Hakenová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2009)
Následující vědecká práce je zaměřena na jazykový rozbor barokního textu Hortus conclusus, Zahrada skrze mlčenlivost zavřená sv. Janu Nepomuckým od P. M. Auspitzera. Práce je založena především na teoretických poznatcích, s nimiž dále pracuje a uvádí k nim praktické příklady vybrané podrobným rozborem textu. Cílem této práce je zachytit a popsat co nejširší spektrum různých jazykových jevů a zajímavostí, text je tudíž rozebírán z hlediska morfologie či slovotvorby. Avšak všechna tyto odvětví jazykovědy nemusí být rozebírány komplexně, někdy se v práci zaměřuji pouze jen na určitou oblast z daného odvětví. Čtenář samozřejmě bude seznámen i s všeobecnějšími informace o textu i o autoru samém.
Linguistic analysis of baroque text
Keywords: jazykový rozbor; morfologie; slovotvorba; language analysis; the morphological; wordbuilding aspect