Barokní poutní místo Římov - Hulcová, Anna (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato bakalářská práce se zabývá historií, stavebním vývojem a popisem významné jihočeské barokní památky. V Římově jsou spojeny dva typy poutních staveb - loretánská kaple obklopená ambitem a křížová cesta s pětadvaceti zastaveními. První část je věnována důvodům k výstavbě, možným vzorům a stavební historií areálu. Další část práce je zaměřena na popis a současný stav jednotlivých staveb, malířské a sochařské výzdoby a přináší také krátké medailonky umělců, kteří se na těchto dílech podíleli. V poslední části se věnuji srovnání poutního místa ve Starém Hrozňatově s římovským areálem, který posloužil jako vzor pro chebské jezuity.
Baroque pilgrimage site of Římov
Keywords: baroko; poutní místo; Římov; jezuité; baroque; pilgrimage site; Římov; Jesuits