Reprezentace doby a proměn literární řeči na přelomu 19. a 20. století v časopisech Obzory a Moderní život - Klatovská, Timea (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá analýzou dvou kulturních časopisů Moderní život a Obzory z přelomu století. Soustředí se na proměnu názorů, na význam umění a literární hodnoty v rámci vnímání dobových uměleckých proudů a směrů. Naše práce se okrajově věnuje i uměleckému kontextu začátku 20. století a popisem vybraných autorů. Hlavním cílem práce je deskripce obou periodik, jejich obecná charakteristika, popis rubrik a jejich orientaci na umění, analýza vybraných článků a nakonec shrnutí našeho zjištění a porovnání.
Representation of contemporary times and changes of the literary speech at turn of the 19th and the 20th century in magazines Obzory and Moderní život
Keywords: Moderní život; Obzory; časopis; dekadence; symbolismus; impresionismus; Moderní život; Obzory; magazine; decadence; symbolism; impresionism