Tvorba a aplikace systému hodnocení finanční situace podniku - Švamberk, David (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této bakalářské práce bylo vytvořit systém hodnocení finanční situace vybraného podniku. Hodnocení bylo provedeno pomocí finanční analýzy. V teoretické části práce byl odhalen význam finanční analýzy a její metody. Metodická část práce objasnila postupy vztahující se k jednotlivým výpočtům. Při nich bylo využito poměrových ukazatelů rentability, likvidity, aktivity a zadluženosti. Finanční analýza rovněž zahrnovala bankrotní modely a zcela nově vytvořené ukazatele a indexy provozních výsledků podniku. Některé poměrové ukazatele, indexy a bankrotní modely byly upraveny o vliv majetku pronajatého na leasing. Tato úprava měla poskytnout důvěryhodné a přesné výsledky finanční situace podniku. Poslední část práce byla věnována porovnání výsledků běžných a modifikovaných ukazatelů. Dále došlo ke zhodnocení a porovnání všech zmíněných metod finanční analýzy. Na konec byly vybrány pro podnik ty nejvhodnější metody finanční analýzy a bylo rozhodnuto o konečné podobě systému finančního hodnocení.
Creation and application of financial evaluation system of the company
Keywords: finanční analýza; bankrotní modely; leasing; systém finančního hodnocení; financial analysis; bankruptcy prediction models; leasing; financial evaluation system