Význam uceleného systému rehabilitace u dětí s těžkým kombinovaným postižením - Čížková, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce se zabývá uceleným systémem rehabilitace v péči o děti s těžkým kombinovaným postižením. Dílčím cílem bylo zmapování tohoto problému v centru ARPIDA, o.s. v Českých Budějovicích, které poskytuje služby v tomto duchu. Výzkumem byla potvrzena hypotézu č.1. předpokládající, že při aplikaci uceleného systému rehabilitace je nezbytná úzká spolupráce zainteresovaných odborníků s rodiči dítěte s postižením. Potvrzena byla též hypotéza č. 2. tvrdící, že základem komplexní péče v duchu uceleného systému rehabilitace o děti s těžkým kombinovaným postižením je léčebná tělesná výchova, konkrétně - reflexní Vojtova metoda. Léčebné působení je záležitostí dlouhodobou a týmovou a jak bylo potvrzeno výzkumem, rodiče jsou integrální součástí tohoto týmu. Výsledky výzkumu prokázaly spokojenost rodičů s činností centra ARPIDA, včetně možnosti spolupráce s odbornými pracovníky tohoto centra. Dle mého názoru zde vzniká značný prostor i pro vhodnou edukaci rodičů dítěte s těžkým zdravotním postižením při řešení nelehkého úkolu péče o jejich dítě. Práce může sloužit jako studijní materiál pro zájemce o výkon pomáhajících profesí.
The importance of the comprehensive rehabilitation system of children with a combined handicap
Keywords: ucelená rehabilitace; dítě s těžkým kombinovaným postižením; dětská mozková obrna; multidisciplinární tým; rodiče dítěte se zdravotním postižením; mezioborová spolupráce; nestátní nezisková organizace; coherent rehabilitation; child with hard composite handicap; cild brain paralisis; multidisciplinary team; parents of child with health insurance; transdisciplinary co-operation; nongovernmental non-profit organisation