Dětský folklor a jeho vliv na rozvoj osobnosti dítěte - Durda, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2009)
V této diplomové práci se zabýváme současným stavem českého dětského folkloru a jeho vlivem na rozvoj osobností jeho dětských protagonistů. Opíráme se zde o jednotlivé složky veřejného vystupování a o etnografické poznatky, které stavíme do souvislostí s problematikou volnočasových aktivit dětí a mládeže, čímž nabízíme náhled na potenciál dětského folkloru a jeho vliv na rozvoj osobností dětí. Práce je rozdělena do dvou částí. V její teoretické části je kladen důraz na názory osobností naší etnografie a dílčích disciplín veřejného vystupování. Též se opírá o zkušenosti a názory pracovníků s dětmi a mládeží v oblasti dětského folkloru. Druhá část diplomové práce je část praktická. Její náplň je tvořena popisem praktické činnosti dětského folklorního souboru Šafránek a rozhovory s jeho členy. K diplomové práci náleží též audiovizuální příloha.
Children's folklore and his influence on the development of child's personality
Keywords: dětský folklor; osobnost dítěte; etnografie; veřejné vystupování; volnočasové aktivity; kronika; rozhovory; children{\crq}s folklore; child's personality; ethnography; free-time activities; chronicle; interviews