Vytvoření a ověření kompenzačního programu pro fotbalisty kategorie U13 SK Dynama České Budějovice - Macík, Jan (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem práce je vyšetřit možné svalové dysbalance u fotbalistů kategorie U13 SK Dynamo České Budějovice. Následně vypracovat kompenzační program a ten pak zařadit do tréninkového programu fotbalistů po dobu 2 až 3 měsíců. Na závěr kompenzačního programu provést výstupní vyšetření a zhodnotit stav svalů a účinnost kompenzačního programu. Analytická část práce je zaměřená na prostudování a analýzu dostupné literatury v oblasti specifického zatížení při fotbale. Dále na vznik svalových dysbalancí a na problematiku kompenzačních cvičení. V syntetické části je obsažen soubor jednotlivých cviků na zkrácené a oslabené svaly hráčů fotbalu. Ověření kompenzačního programu vykázalo v rámci výstupního vyšetření zlepšení stavu testovaných svalů oproti vstupnímu vyšetření.
Creation and verification of compensation program for U13 SK Dynamo České Budějovice footballers
Keywords: fotbal; kompenzační program; svalové dysbalance; football; compensation program; muscle dysbalance