Vztah Evropské unie k porušování lidských práv v Čínské lidové republice - Bobrová, Linda (Jihočeská univerzita, 2020)
Práce se zabývá pohledem Evropské unie na porušování lidských práv na území Čínské lidové republiky, kde se podrobněji zaměřuje na oblast Tibetu. Zkoumá vztahy mezi Evropskou unií a Čínou, které mají vliv na celkový postoj k této problematice. Vymezuje základní pojmy a charakteristiky lidských práv a také práva státu na vlastní suverenitu. Mapuje nejvýraznější okamžiky v historii Tibetu v období vpádu osvobozenecké armády na jeho území a nelidské procesy, které v této době započaly a pokračují dodnes. Snaží se zodpovědět otázku, zda se Evropská unie problematikou Tibetu zabývá, a pokud ano, jestli je její politika efektivní v řešení tibetské otázky. Práce také naznačuje, zda má Tibet právo na sebeurčení a vlastní svobodný stát.
The European Union's relationship to violations of human rights in the People's Republic of China
Keywords: Mezinárodní vztahy; Evropská unie; Lidská práva; Porušování lidských práv; Sebeurčení; Čínská lidová republika; Tibet; International relations; European Union; Human rights; Human rights violations; Self-determination; People's Republic of China; Tibet