Couchsurfing - alternativní možnost cestování - Váňová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2017)
Hlavním tématem této práce je Couchsurfing, což je globální síť, prostřednictvím které uživatelé po celém světě nabízejí ubytování zadarmo. Je to populární služba v individuálním cestovním ruchu. Práce popisuje formy cestovního ruchu, hlavní motivační faktory cestování a je zde detailně popsán a vysvětlen pojem Couchsurfing. Práce také prezentuje výzkum založený na dotazníkovém šetření, které probíhalo v konkrétních Facebookových skupinách týkajících se Couchsurfingu. Výzkum je doplněn také o strukturované rozhovory s uživateli Couchsurfingu. Práce identifikuje typického uživatele Couchsurfingu a popisuje hlavní motivy využití této služby.Také poukazuje na sociokulturní a ekonomické dopady této nové možnosti cestování. Na závěr jsou zde popsány rozdíly mezi organizovaným a individuálním cestovním ruchem a jsou zde zmíněny jejich jednotlivé výhody a nevýhody.
Couchsurfing - an alternative way of travelling
Keywords: Couchsurfing; individuální cestovní ruch; formy cestovního ruchu; sociální síť; dotazníkové šetření; Couchsurfing; individual tourism; forms of tourism; social network; questionnaire survey