Nečitelní cizinci - Buchalová, Renata (Jihočeská univerzita, 2007)
AnotaceNečitelní cizinci (menšiny očima jihočeských deníků)Diplomová práce Nečitelní cizinci se zabývá pohledem Českobudějovických listů (od října roku 2006 přejmenovány na Českobudějovický deník) na menšiny vyskytující se na území ČR, přičemž minoritou, o které se tento jihočeský deník nejčastěji zmiňuje a na níž je diplomová práce zaměřena, je menšina romská. Diplomová práce je rozdělena na dvě časti. V první části jsou obsaženy důležité teoretické pojmy, které se vztahují k současnému zobrazování menšin v jihočeském deníku. Hlavním ukazatelem vztahu mezi médii, minoritami a většinovou společností se stávají stereotypy, které mohou být pozitivní nebo negativní. Práce jmenuje hlavní stereotypní přívlastky menšinám v médiích připisované a zabývá se též mírou objektivity v článcích týkajících se minorit. Druhá část diplomové práce ukazuje na konkrétních článcích, které vycházely od 1. ledna 2004 do 31. července 2006 v Českobudějovických listech a týkaly se menšin, zdali jsou minority zobrazovány pozitivně či negativně, a jsou-li články (novináři) objektivní.
Hard to make out Foreigners
Keywords: cizinci; menšiny; Českobudějovické listy; 40 / 5000 foreigners; minorities; Českobudějovické listy foreigners; minorities; Českobudějovické listy