Pěstování a kvalita ječmene v ČR - Machalová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce popisuje pěstování jarního sladovnického ječmene v České republice v letech 1990 až 2018. Ječmen jarní jako druhá nejvíce zastoupená obilnina je velmi ceněná. Tato práce obsahuje základní biologickou charakteristiku, agrotechniku, osevní plochy, výnosy a kvalitu jarního ječmene za uvedené období a také změny, které se tohoto období týkají. V dalších kapitolách je popsána historie a současnost odrůd sladovnického ječmene a následně jejich hodnocení a vhodnost pro výrobu sladu jakožto jedné z hlavních surovin piva.
The barley growing and quality in the Czech Republic 1990-2018
Keywords: ječmen jarní; sladovnický ječmen; výnosy; osevní plochy; odrůdy; spring barley; malting barley; yield; sowed areas; varieties