Tomas O'Crohan's The Islandman as the Object of Satire in Flann O'Brien's The Poor Mouth. - Rossmüllerová, Denisa (Jihočeská univerzita, 2021)
Po přehledu irsky psané literatury se tato práce zabývá anglickým překladem autobiografie An t-Oileánach (The Islandman) Tomase O'Crohana se zájmem o popis venkovského života v Irsku. Poté je zkoumán anglický překlad humoristické novely An Béal Bocht (The Poor Mouth) Flanna O'Briena se zájmem o odkazy na O'Crohanovu autobiografii a prvky satiry. Krátce je zde popsána i tvorba Ralpha Steadmana, autora ilustrací v The Poor Mouth. Poslední kapitola podává přehled o tom, jak se během 20. století vyvinulo fiktivní vyobrazení venkovských Irů v literatuře.
Tomas O'Crohan's The Islandman as the Object of Satire in Flann O'Brien's The Poor Mouth.
The Islandman Tomase O'Crohana jako předmět satiry v The Poor Mouth Flanna O'Briena
Keywords: Tomas O'Crohan; The Islandman; Flann O'Brien; The Poor Mouth; Blasket Islands; Corkadoragha; autobiografie; satira; Irsko; rolník; Tomas O'Crohan; The Islandman; Flann O'Brien; The Poor Mouth; Blasket Islands; Corkadoragha; autobiography; satire; Ireland; peasant