Průmysl 4.0 v zemědělství - Švepešová, Ivona (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato diplomová práce je zaměřena na nové technologie v zemědělství, vycházející z konceptu Průmyslu 4.0. Cílem diplomové práce bylo zhodnotit využití Průmyslu 4.0 v zemědělském oboru, jeho technologie, start-upy a projekty. Poté, na základě zjištění, navrhnout konkrétní doporučení pro zemědělské podniky. Průmysl 4.0 se v zemědělství nazývá precizní zemědělství. Precizní zemědělství je koncept hospodaření založený na pozorování, měření a reagování na variabilitu polí a aspekty chovu zvířat. Jeho potenciál spočívá v optimalizaci výnosů, zvyšování zisků firem a zároveň snižování negativních dopadů zemědělských činností na životní prostředí. První část práce se zabývá Průmyslem 4.0 z obecného hlediska, dále zemědělskými způsoby hospodaření, technologiemi a projekty, které Průmysl 4.0 implementuje do rostlinné a živočišné výroby. Druhá část je zaměřena na zhodnocení využití precizního zemědělství v ČR prostřednictvím dotazníkového šetření. Pomocí dotazníku vyplněného více než stovkou respondentů, dostáváme skutečný přehled o aplikaci konceptu Průmyslu 4.0 v zemědělských podnicích. Poslední část vychází ze statistického vyhodnocení, veřejných publikací a průzkumů a definuje silné a slabé stránky používání moderních technologií. Na tomto základě navrhuje doporučení zemědělským podnikům, které již technologie Průmyslu 4.0 uplatňují, i těm, kteří s jejich využitím prozatím váhají.
Industry 4.0 in Agriculture
Keywords: Průmysl 4.0; zemědělství; precizní zemědělství; technologie; Industry 4.0; agriculture; Precision Farming; Precision Agriculture; technologies