Hry o Kristově umučení a zmrtvýchvstání v dějinách českého dramatu - Skálová, Dana (Jihočeská univerzita, 2014)
Ve své diplomové práci Hry o Kristově umučení a zmrtvýchvstání v dějinách českého dramatu se zabývám analýzou a komparací vybraných divadelních her o Kristově umučení a zmrtvýchvstání od středověku a humanismu po dobu baroka. Texty vřazuji do kontextu literatury příslušného období a pojednávám o typických rysech dramatu v jednotlivých obdobích. Jádrem práce je prosopografie vedlejších postav a jejich zakotvenost v konkrétní době a prostředí, vývoj některých motivů a míra závislosti na evangelijních textech. K analýze mi slouží především Hra o Kristovu zmrtvýchvstání i o jeho oslavení, Komedie aneb Hra kratičká Šimona Lomnického z Budče, Hra o nanebevstoupení Páně a Komedie o umučení Pána a Spasitele našeho Ježíše Krista.
The Plays of Christ's Martyrdom and Resurrection in the History of Czech Drama
Keywords: Kristovo umučení; zmrtvýchvstání; středověk; humanismus; baroko; Christ´s Martyrdom; Resurrection; Middle Ages; humanism; Baroque period