Inhalační analgezie rajským plynem při porodu - Březinová, Nicola (Jihočeská univerzita, 2015)
Porod je fyziologickým dějem. Každá žena, která plánuje miminko, se musí zároveň připravit i na tento děj. Bohužel spousta žen má z porodu velký strach. Ať už se tento strach týká cizího prostředí, nebo ochoty či neochoty zdravotnického personálu, tak se také většinou strach týká bolesti, která je při porodu nevyhnutelná. Některé ženy jsou zastánkyně nezmírňování bolesti, ale žijeme v 21. století, kde medicína oproti historii postoupila velice dopředu. Tím pádem je možné ženě umožnit průběh porodu přirozený, ale také se ženám od bolesti dá snadno odpomoci a myslím si, že se žena nemusí stydět za to, že by chtěla v průběhu tohoto děje chvilku pauzu a odpočinek, který je díky analgezii umožněn, ale zároveň vede porod ke zdárnému konci. Dalším strachem, který ženy při porodu provází je strach o miminko. Většina žen také odmítá prostředky na tišení bolesti právě kvůli negativním vlivům na dítě, které mohou mít. Samozřejmě na farmaceutickém trhu je poměrně rozsáhlý výběr léků, které ženám zmírňují bolest u porodu. Nejčastěji využívaná a nejznámější mezi ženami je epidurální analgezie, nebo infuzní roztok s polysyntetickým opioidem Nalbuphinem. Při použití infuzního roztoku je aplikace nejsnazší. Pokud ženy zvolí epidurální analgezii, další otázka je od žen, zda aplikace bolí a jaká má rizika. Je i mezi laickou veřejností známé, že tato metoda je invazivní, ale má své prokazatelné účinky. Další možností je inhalace rajského plynu, kterému se věnuje tato čistě teoreticky zpracovaná bakalářská práce, která má za úkol seskupit z nejnovějších informací souhrn, který obsahuje jak pozitivní stránky, tak negativní stránky, které s sebou nese tento produkt. Dále jsem v této práci představila místa v zahraničí, kde je využití tohoto produktu velké, zároveň i místa jako je USA, kde se tento prostředek neujal. V České republice se nacházejí porodnice, které tuto analgetickou metodu mají v nabídce, ale využití je poměrně malé anebo žádné. Najdou se porodnice, kde je tento produkt velice žádaný. Největší poptávka je po tomto typu analgezie u sutury porodního poranění. V tomto případě je většinou prostředek naordinován lékařem a je zdarma. Jsou samozřejmě porodnice, které mají suturu porodního poranění s touto analgezií zpoplatněnou. Ceny se v naší republice velmi liší. I způsob ocenění při využití tohoto produktu je nemocnice od nemocnice a porodnice rozdílný. Je jasné, že tato analgezie je zlatým středem. Má snadnou aplikaci, účinek sice není tak srovnatelný jako u epidurální analgezie, ale je zcela neinvazivní. Díky svému analgetickému účinku, dochází i k uvolnění stresu u rodičky a tím i k zlepšení průběhu porodu. Pokud žena nechce využít tuto analgezii při porodu, může ji zvolit při sutuře porodního poranění a účinek bude mít zaručen. Značným problémem je v naší zemi je, že tento produkt není hrazen zdravotními pojišťovnami. Dříve, ale i v současnosti se najdou porodnice, kde byla a je zpoplatněna epidurální analgezie, i přes to je tato analgezie velice dobře známá. Oproti tomu je rajský plyn u veřejnosti neznámý. Chybí povědomost o tomto produktu. I když existuje v České republice program INKA, který mám ve své práci také zmíněn jenž má za úkol zvýšit informovanost veřejnosti o analgezii při porodu. Stejně tak je povědomost veřejnosti minimální. Mimo informací o analgezii rajským plynem mám ve své teoretické bakalářské práci zmíněn management porodu a management bolesti. V těchto kapitolách se zabývám managementem vedení porodu u různých diagnóz a také vedením porodu z pohledu známého francouzského porodníka Leboyera a Odenta. Celý koncept práce jsem se snažila vytvořit tak, aby na sebe jednotlivé kapitoly navazovaly, jelikož si myslím, že porod, bolest a následné tlumení bolesti má velmi společného. V managementu bolesti jsem zmínila zajímavost, kterou je hypnóza při porodu. Tato metoda je také novinkou v rámci porodnické analgezie, ale velice záleží na vnímavosti rodičky a připravenosti ženy použít tuto metodu v praxi.
Inhaled analgesia nitrous oxide during labour.
Keywords: porod; bolest; inhalační analgezie; rajský plyn; Entonox; childbirth; pain; inhalation analgesia; laughing gas; Entonox