Příběh jako prostředek rozvoje tvořivosti dětí předškolního věku - Katrušinová, Věra (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato práce se zaměřuje na rozvoj tvořivosti. Na rozvoj výtvarných, hudebních i pohybových schopností a dovedností u dětí předškolního věku pomocí příběhu Natálčin andulák. Cílem této práce je ověřit možnost rozvoje tvořivosti dětí předškolního věku prostřednictvím příběhu. Práce je rozdělena na dvě části. V teoretické části je představeno současné zaměření předškolního vzdělávání, charakteristika vývojových zvláštností dítěte předškolního věku, využití tvořivých činností v mateřské škole a jejich vzájemné propojení s dalšími kognitivními činnostmi v mateřské škole. V praktické části je vytvořen program, který je koncipován na rozvoj tvořivého vnímání u dětí předškolního věku a jeho prostřednictvím jsou děti seznámeny s příběhem Natálčin andulák. Zároveň je k této části přiložen i dotazník, který je zaměřen na to, zda a jakým způsobem učitelky v mateřských školách rozvíjí tvořivost u dětí předškolního věku.
A story as a way of developing the creativity of preschool children.
Keywords: Dítě; předškolní věk; tvořivost; příběh; RVP PV; Children; preschool age; creativity; words - story; RVP PV