Vliv orientálního tance na sociální vazby - Rykalová, Jiřina (Jihočeská univerzita, 2010)
Člověk neustále přichází do styku s druhými lidmi, se kterými na sebe vzájemně působí. Velký význam mají neformální vztahy (přátelství, láska), neboť je pro ně typická spontánnost, nesvázanost komunikace, plasticita rolí atp. Velký vliv na jedince má rodina, do které se narodil a dále ta, kterou zakládá. Manželství je institucionálním základem rodiny, která je východiskem sociálních vztahů. Pro ekonomický, sociální, psychický a zdravotní stav jedinců a rodin je určující práce. Nezaměstnanost má vliv na rodinu, životní úroveň jedince, strukturaci a vnímání času, psychické a fyzické zdraví. Součástí všech sociálních vztahů je komunikace. Komunikace dokáže vztah nejen vyjádřit, ale i ho měnit a ovlivňovat. Proto je důležité dodržovat zásady dobré komunikace, jejichž nedílnou součástí je naslouchání. Mezi faktory, které ovlivňují mezilidské vztahy, se řadí i stres. Pokud je zátěž, kterou stres přináší, přiměřená, tak člověka aktivizuje. Pokud se již nedokážeme se zátěží vyrovnat, působí negativně. Proto je důležité stresu předcházet. Předcházet a odbourávat stres můžeme pomocí tanečně pohybové terapie. Možností, jak procvičit tělo, mysl i duši, je i orientální tanec. Při tělesné aktivitě se projevují nejen pohybové vlastnosti, ale také mezilidské vztahy. Systém činností a vztahů lze definovat jako aktivní životní styl.
Influence of oriental dance on social relations
Keywords: aktivní životní styl; patologie v pohybu; sociální vazby; stres; tanečně pohybová terapie; active way of life; pathology in motion; social relations; stress; dance movement therapy