Analýza daňových příjmů obcí v ČR - Pancová, Jevgenija (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem diplomové práce je analyzovat koncepci daňových příjmů obcí v ČR z pohledu existujících doporučení teorie fiskálního federalismu a fiskální decentralizace. Na základě získaných informací zhodnotit rozpočtové určení daní, jeho vývoj, současný stav. Práce analyzuje, jak bylo ve sledovaném období dodrženo osm vybraných teoretických doporučení. Vybraná doporučení se týkají zdanění užitku z mobilních daňových základen, neekvivalentní zdanění mobilních a nemobilních daňových základen, výběrem daní pro decentralizaci a ekonomickými předpoklady efektivního fungování územní samosprávy. Výsledkem analýzy je zjištění, že nebyla dodržována všechna tato teoretická doporučení v plném rozsahu.
Theoretical and empirical analysis of municipal tax revenues in Czech Republic
Keywords: fiskální federalismus; fiskální decentralizace; obec; daňové příjmy; rozpočtové určení; fiscal federalism; fiscal decentralization; community; tax revenues; budget destination