K problematice uličního názvosloví v Českých Budějovicích - Šmejkalová, Magdaléna (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývá problematikou uličního názvosloví v části Českých Budějovic. Konkrétně se jedná o oblast Čtyři Dvory, sídliště Máj a Šumava a okolí Švábova Hrádku. V teoretické části je rozebráno studium místních jmen, tedy onomastika a toponomastika a dále urbanonymie. Ve své praktické části se práce zabývá podrobným rozborem uličního názvosloví a je zde také zahrnut popis historického vývoje daných oblastí. Na základě literatury je zkoumána celková proměna názvů ulic. Cílem diplomové práce je poskytnout ucelený pohled na vývoj uličního názvosloví ve zkoumaných oblastech.
On the issue of street names in České Budějovice
Keywords: Onomastika; toponomastika; urbanonymie; České Budějovice; Čtyři Dvory; Onomastics; toponomastics; urbanonymy; České Budějovice; Čtyři Dvory