Spolupráce jednotek HZS Středočeského kraje a jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí s předurčeností pro zásahy u dopravních nehod - Vacková, Eliška Julie (Jihočeská univerzita, 2019)
V diplomové práci "Spolupráce jednotek HZS Středočeského kraje a jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí s předurčeností pro zásahy u dopravních nehod" se autorka zabývala zhodnocením možností spolupráce při zásazích u dopravních nehod mezi jednotkami HZS Středočeského kraje a jednotkami sborů dobrovolných hasičů obcí předurčených k záchranným a likvidačním pracím při dopravních nehodách. V teoretické části práce jsou uvedeny základní pojmy z oblastní vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel, právní a vnitřní předpisy zabývající se touto problematikou a kritéria pro splnění předurčenosti pro záchranné práce u dopravních nehod - odborná příprava, početní stavy a vybavenost mobilní požární technikou a věcnými prostředky požární ochrany pro vyprošťování. Další kapitolou v teoretické části jsou konkrétní činnosti jednotek požární ochrany u zásahu typu dopravní nehoda. Závěr teoretické části tvoří stávající stav ve Středočeském kraji - popis dopravní infrastruktury, plošné pokrytí kraje jednotkami požární ochrany předurčenými pro záchranné práce u dopravních nehod a statistika nehodovosti na pozemních komunikacích za rok 2018, u kterých zasahovali jednotky HZS Středočeského kraje a jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí s předurčeností pro záchranné práce u dopravních nehod. V praktické části jsou uvedeny výsledky dotazníkového šetření. K tomuto dotazníkovému šetření byli jako první reprezentativní vzorek šetření vybráni velitelé jednotek dobrovolných hasičů obcí Středočeského kraje předurčených pro záchranné práce u dopravních nehod. Druhým reprezentativním vzorkem šetření byli vybráni garanti za jednotlivé územní odbory HZS Středočeského kraje pro oblast vyprošťování spolu s instruktory pro vyprošťování zraněných osob u dopravních nehod na jednotlivých stanicích HZS Středočeského kraje. Šetření bylo provedeno u definovaného souboru formou polostrukturovaného dotazníku. V kapitole 3. Diskuze byly na základě provedeného šetření vyhodnoceny jednotlivé dotazníky. Tímto vyhodnocením bylo zjištěno, že nikdo není jednoznačným odpůrcem činnosti jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí předurčených pro záchranné práce u dopravních nehod a jejich činnost u dopravních nehod je žádoucí, nicméně je zde ještě spoustu prostoru pro zlepšení této spolupráce. Jako opatření pro zefektivnění spolupráce mezi jednotkami HZS Středočeského kraje jednotkami sborů dobrovolných hasičů obcí s předurčeností pro záchranné práce u dopravních nehod bylo doporučeno nově předurčit jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí pro záchranné práce u dopravních nehod v místech Středočeského kraje, kam jednotka HZS Středočeského kraje má dlouhý dojezd. Dále bylo doporučeno vytvořit vnitřní předpisy upravující minimální vybavenost mobilní požární technikou a věcnými prostředky požární ochrany pro vyprošťování u jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí předurčených pro záchranné práce u dopravních nehod a vypracovat nový vnitřní předpis upravující požadavky a náležitosti odborné přípravy jednotek požární ochrany, jelikož v současné době jsou již nepřehledné.
Cooperation of Fire Rescue Brigade of Central Bohemia Region and Voluntary Fire Brigade Corps Units of Municipalities with Predestination for Traffic Accident Interventions
Keywords: Požární ochrana; hasič; jednotka požární ochrany; základní odborná příprava; pravidelná odborná příprava; dopravní nehoda; vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel.; Fire protection; fireman; Fire protection unit; Basic training; Regular training; car accident; rescuing injured persons from crashed vehicles.