Polopřirozený výtěr střevle potoční - Fidler, Petr (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem této práce bylo objasnit chování při výtěru střevle potoční (Phoxinus phoxinus), preferenci výtěrového substrátu, délku inkubace jiker, vývoj a růst raných stádií a plůdku. Matečné ryby (300 ks) byly odloveny pomocí elektrického agregátu z řeky Blanice v úseku od železničního mostu po jez u obce Blanice. Poté byly vysazeny do pokusného rybníčku o rozměrech 15 x 5 m. Uskutečnily se dva výtěry. První proběhl 10. 6., plůdek se vykulil za 10 dní a za dalších 10 dní se již vyskytoval masově rozplavaný, aktivně vyhledávající potravu. Při výběru substrátu byl 100 % preferován štěrk o velikosti 2-5 cm. Velikost plůdku na konci odchovu (ve 100 dnech) byla v rozmezí 39-46 mm délky těla (800 ks). Druhý výtěr proběhl 11.8. Plůdek se vykulil za 8 dní a další týden byl ukryt v substrátu a trávil žloutkový váček. Délka těla na konci odchovu (40 dní) byla v rozmezí 18-26 mm. Odchované množství bylo 350 ks.
Seminatural spawning of brook minnow
Keywords: střevle potoční; Phoxinus phoxinus; polopřirozený výtěr; řeka Blanice; minnow; Phoxinus phoxinus; seminatural spawning; river Blanice