Správná výrobní a hygienická praxe při zpracování sladkovodních ryb. - Smola, Jiří (Jihočeská univerzita, 2008)
HACCP a správná výrobní praxe jsou nástroje k zabezpečení potravní bezpečnosti. Technologický postup při zpracování ryb začíná příjmem živých ryb a končí skladováním a expedicí rybích výrobků. Skladování je operace, při které může dojit k ohrožení zdraví spotřebitele. Při nesprávném udržování teploty dochází k pomnožení mikroorganizmů. Skladování probíhá při teplotě 0 - 2 °C, která zastaví růst mikroorganizmů. V praxi byl sledován rozdíl průběhu teplot během hodin a dní. Během sledování byla průměrná teplota v 10 hodin dopoledne 2,33 {±} 1,25°C a průměrná teplota v 10 hodin večer byla 2,11 {±} 1,19°C. Průměrná teplota během sledování byla 2,10 {±} 1,03°C. Maximální teplota byla sledována v dopoledních hodinách. Ke zvýšení teploty docházelo při uskladňování nových výrobků. Toto krátkodobé zvýšení může mít vliv na kvalitu výrobků.
Good manufacturing and hygienic practices with processing of freshwater fish.
Keywords: bezpečnost potravin; kritické kontrolní body; skladování; teplota; ryby; Food Safety; Critical control points; Stocking; Temperature; Freshwater Fish.