Etický pohled na interrupci a její legalizaci - Šabacká, Lenka (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá otázkami interrupcí. Je zde stručně uvedena jejich historie a vymezení základních pojmů. Dále se zde uvádí základní postupy při provádění interrupcí, případné zdravotní problémy a je zde i zmínka o Hippokratově přísaze. Větší pozornost je poté věnována právní úpravě interrupcí na území České republiky, zahrnující současné legislativní znění, trestní zodpovědnost, ale například i jevy spojené se zákonným omezením interrupcí. Kromě toho zde lze nalézt informace charakterizující etiku jakožto vědní disciplínu a její samotný pohled na interrupce. Jsou zde zmíněny i základní rozdíly mezi osvojením a pěstounskou péčí, jakožto jiné možnosti jak řešit nechtěné těhotenství.
Ethical view on abortion and its legalization
Keywords: interrupce; postinterrupční syndrom; etika; svědomí; potratová turistika; trestní zodpovědnost; Listina základních práv a svobod; Pro-Choice; Pro-Life; pěstounská péče; osvojení; babybox; abortion; postabortion syndrome; ethics; conscience; abortion tourism; criminal responsibility; the Charter of Fundamental Rights and Freedoms; Pro-Choice; Pro-Life; foster care; adoption; baby box