Výbušniny - výukový materiál pro studenty oboru ochrana obyvatelstva - Kříž, Jan (Jihočeská univerzita, 2010)
Svou práci jsem zaměřil jako ucelený materiál o výbušninách. Jsou zde rozděleny a popsány jednotlivé tipy výbuchů a vysvětleny účinky výbuchu na okolní prostředí. Popisuji zde základní rozdělení výbušnin a jejich použití. Součástí je i problematika podomácku vyráběných výbušnin. Další kapitola je věnována nástražným výbušným systémům, které jsou v dnešní době používány k teroristickým útokům, nebo k páchání závažné trestné činnosti. Vzhledem k tomu, že se na území České republiky stále nachází velké množství válečné munice a munice, kterou zde zanechala Sovětská armáda, je v mé práci vysvětleno co to munice je, na jakých místech se s ní můžeme setkat, a jaká rizika z toho pro veřejnost vyplývá. Na závěr práce uvádím právní normy a předpisy, které se vztahují k problematice výbušnin. Celou práci jsem zaměřil jako učební pomůcku, která je určena především posluchačům studijního oboru ochrana obyvatelstva, zaměstnancům složek IZS a pracovníkům krizového řízení.
Explosives - Teaching Material for Students Studying the Specialization in Protection of the Population.
Keywords: munice; nástražný výbušný systém; účinky výbušnin; výbuch; výbušniny; ammunition; improvised explosive devices; effects of explosives; explosion; explosives