Hodnocení rizik rozpadu lesních porostů s převahou smrku ztepilého působením abiotických a biotických stresorů v revíru Štěkeň. - Strnadová, Marta (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem práce bylo zhodnocení současného zdravotního stavu a odhadnutí environmentálních rizik destabilizace smrkových porostů v lesním komplexu Brdo, které patří do revíru Štěkeň. Byla použita metoda retrospektivní analýzy pomocí vizuálního hodnocení defoliace a transformace korun a terénní šetření momentálního působení škodlivých činitelů na smrk ztepilý na výzkumných plochách. Dále bylo provedeno statistické zpracování objemu nahodilých těžeb mnohorozměrnými statistickými metodami v programu Canoco. Tato práce přináší informace, které by mohly přispět k úpravám managementu lesních porostů v revíru Štěkeň, minimalizujícím působení environmentálních rizikových faktorů.
Risk ratingo of break up forest stands with dominance norway spruce by the impact of abiotic and biotic stressors in the Štěkeň district.
Keywords: Revír Štěkeň; environmentální rizika; škodlivý činitelé; smrk ztepilý; defoliace.; the forest district Štěkeň; the environmental stressor; abiotic and biotic stressors; Norway spruce; defoliation