Energetická náročnost svinovacích lisů s pevnou a variabilní lisovací komorou - Skalický, Martin (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce je zaměřena na porovnání energetické náročnosti svinovacích lisů s pevnou a variabilní lisovací komorou. V první části se práce zabývá pícninami (význam, sklizeň a agrofyzikální vlastnosti) a sběracími lisy (agrotechnické požadavky, rozdělení, popis a konstrukce lisů). V druhé části jsou uvedeny naměřené hodnoty a výsledky. Pro porovnání energetické náročnosti jsem si vybral svinovací lis s pevnou lisovací komorou CLAAS ROLLANT 250 ROTOCUT a svinovací lis s variabilní lisovací komorou KRONE VARIOPACK 1800 MULTICUT. U obou svinovacích lisů se zjišťovala objemová hmotnost, výkonnost a měrná spotřeba paliva. Tyto hodnoty byly naměřeny a zjištěny při sklizni sena a senáže (tři seče). Zjištěné hodnoty byly dále použity ve výpočtech.
Energy demands balers with fixed and variable compression chamber
Keywords: energetická náročnost; svinovací lisy; objemová hmotnost; výkonnost; měrná spotřeba paliva.; energy demands; silage balers; unit weight; performance; fuel consumption measuring