Analýza výsledků osobní dozimetrie na vybraných pracovištích FN Plzeň - Šeflová, Daniela (Jihočeská univerzita, 2019)
V diplomové práci s výše uvedeným názvem jsem v úvodní části obecně popsala danou problematiku. V úvodní části je popsáno ionizující záření, historie a současnost, jeho druhy a využití a také ochranné pomůcky, které jsou nezbytně nutně používány při práci s ionizujícím zářením. Zabývala jsem se způsoby monitorování pracovníků, pracovišť i pacientů, dále limitováním a veškerými veličinami, které popisují nebo charakterizují ionizující záření. V další části diplomové práce jsem se zaměřila na osobní monitorování, kde jsem popsala druhy dozimetrů. V diplomové práci jsou uvedeny právní předpisy - zákony, vyhlášky a nařízení vlády, které dávají právní rámec dané problematice. V závěrečné části této práce jsem popsala radiodiagnostickou činnost na pracovišti Digitální subtrakční angiografie, Gastroenterologie a Intervenční kardiologie, Fakultní nemocnice Plzeň, z jejichž činnosti jsem čerpala podklady pro tuto práci. Cílem této diplomové práce bylo zjistit naměřené hodnoty dávek ionizujícího záření u zdravotnického personálu, analyzovat je a posoudit zajištění radiační ochrany na vybraných pracovištích FN Plzeň. V teoretické části jsem využila veškerých dostupných zdrojů, zahraniční i české literatury. Zdroje jsou uvedeny na závěr této práce. Práce je zaměřena na kvantitativní výzkum, který jsem realizovala v praktické části pomocí statistiky. Veškeré zpracovávané hodnoty efektivních dávek z osobních dozimetrů jsem získala z evidence Fakultní nemocnice v Plzni. Údaje uvedené v diplomové práci jsou naměřené dávky zdravotnického personálu za posledních sedm let. Dávky byly naměřeny pomocí OSL dozimetrů, které jsou v dnešní době nejpoužívanějším dozimetrem ve zdravotnictví. Hlavním záměrem diplomové práce, vzhledem k tomu, že pracuji jako radiologická asistentka, bylo posouzení a rozbor efektivních dávek u radiologických asistentů, lékařů a zdravotních sester na vybraných pracovištích FN Plzeň, nikoli u pacientů, kteří byli na těchto pracovištích vyšetřeni. Z hlediska pacientů se jedná o lékařské ozáření, spjaté mnohdy s akutní pomocí a záchranou života, prováděné, ale vždy v souladu s principy radiační ochrany - zdůvodnění, optimalizace. Studium dávek pacientů nebylo předmětem předložené diplomové práce.
Analysis of the personal dosimetry results at the chosen workplaces at the Pilsen University Hospital
Keywords: Ionizující záření; radiační ochrana; monitorování; dozimetrie; měření osobních dávek a legislativa; Ionizing radiation; radiation protection; monitoring; dosimetry; measurement of personal benefits and legislation