Problematika kvality vod koupacích oblastí povodí Vltavy a jejich vliv na rekreaci - Brůžková, Radka (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá problematikou jakosti koupacích vod na řece Vltavě. Konkrétně jsem se zaměřila na kvalitu koupacích vod na Lipně, Orlíku a Slapech. Stanoveny byly dva cíle. Prvním z nich bylo sledování vybraných fyzikálně chemických a mikrobiologických ukazatelů a sinic ve vodách koupacích oblastí vodních nádrží Lipno, Orlík, Slapy v povodí Vltavy v letech 2006 až 2016. Jako druhý cíl bylo stanoveno sledování změn v kvalitě vody v řece Vltavě a vodních nádrží Lipno, Orlík, Slapy směrem po toku řeky v průběhu deseti let. Práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. V teoretické je uvedena problematika jakosti koupacích vod, ukazatelé pro hodnocení kvality vod a popis vybraných vodních nádrží na řece Vltavě. Praktická část této práce byla zpracována metodou sekundární analýzy dat. Analyzovaná data byla získána za souhlasu Ministerstva zdravotnictví od Státního zdravotního ústavu. Další z dat poskytlo Povodí Vltavy, s.p. Pro analýzu dat bylo stanoveno časové období od roku 2006 do roku 2016. Získaná data byla zpracovávána v tabulkách a grafech programu Microsoft Excell. Součástí práce bylo také šetření v terénu. Získané výsledky by mohly sloužit jako zdroj informací nejen pro širokou veřejnost, ale i pro města, obce či provozovatele rekreačních zařízení nacházející se v dané lokalitě. Na základě zjištěných skutečností, dat, dokumentů, podkladů, šetření v terénu a provedeného vyhodnocení bude podán ucelený pohled na kvalitu vody ve vodních nádržích určených pro rekreaci s určitým výhledem a vývojem do budoucnosti.
The issue of water quality in bathing areas on the Vltava River and their influence on recreation
Keywords: Vltava; Lipno; Orlík; Slpay; fosfor; dusík; sinice; chlorofyl; The Vltava River; Lipno; Orlík; Slpay; phosphorus; nitrogen; algae; chlorophyll