Srovnání laboratorního modelu pro přenos bakterie Anaplasma phagocytophilum klíšťaty Ixodes ricinus a Ixodes scapularis. - Kalinová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2020)
Anaplasma phagocytophilum je významný klíšťaty přenášený patogen, který kolonizuje granulocytární buňky v krvi obratlovců. Vyskytuje se v Severní Americe a v několika zemích Evropy. Způsobuje onemocnění domestikovaných zvířat a potenciálně fatální onemocnění u lidí zvané lidská granulocytární anaplazmóza (HGA). Tato studie se zabývá přenosem bakterie A. phagocytophilum dvěma druhy klíštěte (Ixodes ricinus a Ixodes scapularis) a zavádí laboratorní model přenosu bakterie A. phagocytophilum klíštětem Ixodes ricinus. V práci jsou také porovnávány oba přenosy.
A comparison of laboratory models for a transmission of the bacterium Anaplasma phagocytophilum by ticks Ixodes riciuns and Ixodes scapularis.
Keywords: Anaplasma phagocytophilum; laboratorní model; klíště; Ixodes ricinus; Ixodes scapularis; lidská granulocytární anaplazmóza; Anaplasma phagocytophilum; laboratory model; tick; Ixodes ricinus; Ixodes scapularis; human granulocytic anaplasmosis