Volnočasové aktivity center Milíčův dům Jaroměř, Střelka Dvůr Králové nad Labem a integrace romské mládeže - Hvížďalová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá integrací romských dětí a mládeže, kteří navštěvují středisko Milíčův dům Jaroměř a Střelka Dvůr Králové nad Labem. Skládá se ze tří hlavních částí. První část se zabývá problematikou integrace a soužitím majoritní společnosti s minoritami. Druhá část popisuje historii Romů, původ, kuluru, hodnoty a tradiční zvyky. Dále také romský rodinný život, přístup ke vzdělání nebo náboženství, odlišnosti mentality a specifika chování. Třetí část se zabývá stručnou historií, strukturou činnosti a rozborem aktivit středisek Milíčův dům Jaroměř a Střelka Dvůr Králové nad Labem. V této části jsou také uvedeny výsledky toho, jak střediska přispívají k integraci romské mládeže, získané z rozhovorů s pracovníky obou středisek.
Leisure Time Aktivities of the Centres Milíč's House in Jaroměř and Střelka in Dvůr Králové nad Labem and the Integration of Romany Youth
Keywords: Integrace; romská historie; romská kultura; romský jedinec; Milíčův dům; Střelka; Integration; Romany history; Romany culture; Romany individual; Milíč's House; Střelka