Determinanty vzniku alkoholismu a jeho vliv na kvalitu života jedince a jeho rodinných příslušníků. - Krumanová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce ?Determinanty vzniku alkoholismu a jeho vliv na kvalitu života jedince a jeho rodinných příslušníků? je rozdělena na dvě části. Teoretická část pojednává obecně o závislosti na alkoholu ? obsahuje popsání klasifikace, typologie, vývojových stádií a znaků alkoholismu, biologických, psychologických, rodinných a sociální faktorů vzniku závislosti, důsledků alkoholismu, prevence a závěr této části je věnován kvalitě života. V části praktické je vytyčen cíl práce a jsou stanoveny hypotézy, čímž je zahájen vlastní výzkum práce. Následuje kapitola ?metodika?, kde je popsán postup výzkumu a použité prostředky k potvrzení nebo vyvrácení uvedeného cíle a stanovených hypotéz. Navazující kapitola ?výsledky? obsahuje tabulky a grafy s výslednými hodnotami a jejich slovním popisem. Informace získané z výzkumu jsou konfrontovány v diskusi. Cíle práce jsou, ve výzkumu I. zjistit a popsat (u vzorku v počtu 156 klientů závislých na alkoholu), možné příčiny podílející se na vzniku alkoholismu a potvrdit tak H1: Příčiny vzniku alkoholismu jsou multifaktoriální a nelze jednoznačně určit faktor dominující, a dále ve výzkumu II. popsat (u souboru skládajícího se ze 48 jedinců, z nichž přesná polovina byla na alkoholu závislých, a druhá polovina byli příbuzní závislých) vliv alkoholismus na kvalitu života jedince a jeho rodinných příslušníků a potvrdit tak, či naopak vyvrátit H2: Alkoholismus snižuje kvalitu života jedinců samotných i jejich blízkých. Třetím, závěrečným cílem je shrnout fakta a zjištění a vzhledem k výsledkům výzkumu navrhnout možná preventivní řešení. Data od vybraných pacientů byla u obou výzkumů sebrána kvantitativní metodou dotazování, technikou dotazníků. Pro splnění 1. cíle práce byla použita technika dotazníku vlastního a k ověření druhého záměru práce, pak standardizovaného dotazníku SF-36 o kvalitě života podmíněné zdraví (Health Related Quality of Life), který se zabývá 8 doménami. Z výzkumu I. vyplývá, že determinanty vzniku alkoholismu jsou multifaktoriální a nelze jednoznačně stanovit faktor dominující. Klienti v nadpoloviční většině pocházeli z neúplných rodin, vyskytoval se u nich problém s alkoholem v rodině, cítili nedostatek lásky ze strany otce, v menším procentu i u matky, chyběla jim pevná pravidla ve výchově, měli nízké sebevědomí, v jejichž životě postrádali smysluplnou volnočasovou aktivitu ? zájmy, trpěli stresem v zaměstnání nebo byli nezaměstnaní s nedostatečným vzděláním, v nadpoloviční většině trpěli zdravotními obtížemi a měli neuspokojivý partnerský vztah, byli osamocení, atd. Příčiny se tedy jeví jako multifaktoriální, čím potvrzuji hypotézu H1. Z výsledků výzkumu II. je patrné, že vliv alkoholu je na jedince samotné i jejich blízké jednoznačně takový, že snižuje kvalitu jejich životů, nejvíce v oblasti emocí a sociálního omezení rolí, duševního zdraví a vitality. Pokles fyzické výkonnosti a celkového zdraví včetně vnímání bolesti také ukazuje nezanedbatelný pokles oproti standardu Oxford. Příbuzní závislých respondentů angažující se ve vztahu k blízkému závislému ve velké míře pociťovali emoční omezení rolí a pokles vitality, kde nedosahovali ani poloviny hodnot průměrného skóre evropského standardu. V rámci naplnění 3. cíle práce, vzhledem k uvedeným závěrům a výsledkům výzkumu navrhuji možná preventivní opatření, a to na úrovni: jedince, rodiny, školy a společnosti.
Determinant of origin of alcoholism and its effects on quality of an individual and his/her family members.
Keywords: Alkohol; Alkoholismus; Kvalita života; Závislost; Respondenti; Alcohol; Alcoholism; Quality of life; Development; Respondents