Člověk a kultura jako strukturální problém - Ondrůjová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2008)
Odpověď na základní antropologickou otázku: ''Kdo je člověk?'' není jednoduchá. Objasnění lidské existence totiž vyžaduje hlubší zamyšlení nad tím, co člověku umožnilo vymanit se ze světa přírody a učinilo z něj unikátní bytost. Skutečnost, že člověk představuje dvojdimenzální bytost, rozdělila vědce studující lidský druh do dvou táborů. První linii představují přírodovědně orientovaní vědci, kteří reprezentují fyzickou (biologickou) antropologii a předmětem svých výzkumů učinili lidský organismus. Druhou, společenskovědně orientovanou linii výzkumů, reprezentují kulturní (sociální) antropologové, studující člověka jako tvůrce a současně produkt kultury. Cílem mé diplomové práce je vedle popisu vývojových proměn pojetí člověka a kultury také snaha sjednotit nejvýznamnější poznatky, kterých bylo v této oblasti dosaženo, do ucelené podoby. Představitelé rodu Homo v průběhu své evoluce vytvořili kulturu, díky které člověk zahájil evoluční pouť, při níž zásadním způsobem změnil tvář naší planety i svoji vlastní přirozenost. Kultura umožnila člověku podnikat neuvěřitelné kroky a pronikat do ''tajů'' nejen naší země. Na druhou stranu však kultura představuje destruktivní faktory, které vedle naši modré planety ničí i lidstvo samotné. Diplomová práce, jež je zasazena do kontextu sociální a kulturní antropologie, bude prostřednictvím komparativní metody, kdy budu srovnávat vlastní poznatky získané studiem prací týkajících se daného tématu s citacemi jiných autorů, směřovat ke zmapování tří hlavních částí, do kterých je diplomová práce rozdělena. První část diplomové práce je věnována člověku jako strukturálnímu problému, který řeší filozofický výklad pojmu člověka ve vztahu k dějinám evropského filozofického myšlení. Následuje kultura jako strukturální problém, jež se zabývá historickými kontexty tohoto pojmu v souvislostech kulturní antropologie. Text diplomové práce řeší i několik dějinně vzniklých definic filozoficko-kulturologického zaměření. Poslední část se týká člověka a kultury jako strukturálního problému. Analytickou metodou posuzuji jeden z mnoha antropologických přístupů ve své aplikované podobě. Strukturalismus v textu diplomové práce je koncipovaný jako metoda antropologického výzkumu.
Human and Culture as a Structural Problem