Antidekubitární péče a rozdíly v ošetřování dekubitů ve vybraných domovech pro seniory jihočeského kraje - Stejskalová, Petra (Jihočeská univerzita, 2009)
Stárnutí populace je nejcharakterističtějším rysem demografického vývoje České republiky i dalších rozvinutých zemí Evropy. Tento demografický vývoj bude v dalších letech pokračovat. Přispěje k němu zestárnutí populačně silných ročníků a v dalším období zejména prodlužující se pravděpodobná doba dožití.Mezi obyvateli domovů pro seniory je mnoho uživatelů imobilních, kteří ve zvýšené míře inklinují k tvorbě dekubitů. Cílem mé práce bylo zjistit rozdíly v používaných antidekubitárních pomůckách ve vybraných domovech pro seniory a dále zjistit informovanost sester pracujících v těchto zařízeních o moderních prostředcích k ošetřování dekubitů.Informace jsem získávala dotazníkovou metodou formou dotazníku, který vyplňovaly sestry pracující v domovech pro seniory v jihočeském kraji a pro srovnání byl dotazník vyplněn sestrami z domova pro seniory ve středočeském kraji.U vybraných seniorů byl použit řízený rozhovor.Výsledky této práce bude možné použít k analýze rozdílných přístupů v používaných prostředcích k hojení ran a možné vytvoření ucelené koncepce v oblasti využití.
Antidekubital care and the differencies in nursing of dekubits in selected retiremens homes.
Keywords: Domov pro seniory; Dekubitus; Antidekubitární pomůcky; Autoregrese; Imobilita; Dekuba; Retirements homes; Decubital ulcer; Anti-decubitus equipment; Autoregresion; Immobillity; Decuba.