Živnostenské podnikání v Prachaticích v poválečných letech. Příspěvek k hospodářským dějinám města v polovině 20. století - Černý, Václav (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato práce se zaměřuje na zmapování vývoje živnostenského podnikání v Prachaticích v období tzv. Třetí republiky v letech 1945-1948 s přesahem do roku 1954. Časové rozpětí práce je do značné míry ovlivněno charakterem archivních materiálů, které jsou celistvější až v období 1948-1954. Za hlavní archivní materiály lez považovat především různé vyhlášky a seznamy týkající se živností v daném období, ale i malé množství fotografií. Na základě archivních pramenů je charakterizován vývoj živnostenského podnikání v Prachaticích ve výše uvedených letech včetně proměn struktury živnostenského podnikání. Tento vývoj je pak zasazen do politického, hospodářského a sociálního vývoj československého státu, potažmo jižních Čech a okresu Prachatice. Vývoj živnostenského podnikání je průběžně porovnáván s vývojem ve dvou lokalitách, konkrétně pro rok 1946 s Vimperkem a pro roky 1946, 1948-1954 s Volary. Práce se také snaží o porovnání stavu a charakteru poválečného živnostenského podnikání s předválečným.
Small businesses in Prachatice during the years after the World War II. Contribution to the economic history of the town in the half of the 20th century
Keywords: živnosti; Prachatice; Třetí československá republika; likvidace živností; oborová struktura živnostenského podnikání; 1945-1948; 1954; Vimperk; Volary; small businesses; Prachatice; Third Czechoslovak Republic; liquidation of the small businesses; branch structure of the small businesses; 1945-1948; 1954; Vimperk; Volary