Percepce seniorů adolescenty (DP je součástí širšího projektu) - Kršková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato diplomová práce se snaží nastínit pohled současných adolescentů na staré osoby. Zaměřuje se především na postoje a názory, které utvářejí obraz seniora v dnešní společnosti. V teoretické části, kterou tvoří čtyři kapitoly, se nacházejí základní pojmy prohlubující všeobecné povědomí o dané problematice. V první části se objevují důležité pojmy, kterými jsou: adolescence, stáří a percepce. Další dvě kapitoly již zahrnují hlubší charakteristiku obou vývojových období - adolescenci a stáří. Ty popisují fyzické i psychické aspekty a tendence, které jsou pro obě dvě etapy typické (vztah jedince k sobě samému, adaptace na stáří, životní spokojenost a vitalita v seniorském věku). Zároveň je zde pozornost zaměřena na proces socializace, který umožňuje širší začlenění adolescentů do společenského života. Této oblasti se bezprostředně dotýká sféra sociálních vztahů zahrnující jak dospívající, tak i seniory. Tyto vztahy se odehrávají převážně v rodině, mezi příbuznými, kamarády či vrstevníky, a postupem času se jejich intenzita různě mění. Důležitým a dnes hodně diskutovaným tématem je diskriminace starých lidí, která tvoří závěrečný bod. Poslední kapitola se zabývá významem dětské kresby a sleduje prvky, které tento význam utvářejí (barvy, velikost postavy, kvalita čáry). Součástí tohoto oddílu je výzkum vnímání starých lidí dětmi, který byl proveden v USA. Praktická část přibližuje výtvarné zpracování seniorů žáky 8. tříd, které je následně doplněno o informace plynoucí z dotazníkového šetření. Závěr patří vzájemnému porovnání výsledků z obou zkoumání.
Perception of older adolescents
Keywords: adolescence; senior; dětská kresba; percepce seniorů; adolescent; senior; children's drawing; perception of seniors