Matice školská - spolek k podpoře českého školství v Českých Budějovicích (k jejímu vzniku, vývoji a činnosti) - Humlová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se zabývá spolkem Matice školské a následným vznikem Základní školy Matice školské v Českých Budějovicích. První část diplomové práce pojednává o vzniku spolku Matice školské. Diplomová práce popisuje, za jakých okolností byl spolek Matice školské v Českých Budějovicích založen. Dále seznamuje s historickým kontextem doby, který je pro jeho činnost podstatný. Zabývá se funkcí spolku a jeho vlivem na život v Českých Budějovicích a jejich blízkém okolí. Druhá část se zaměřuje na Základní školu Matici školskou. Na působení školy jako vzdělávací a výchovné instituce a její preferenci ve vzdělávacích a výchovných programech. Popisuje fungování a změny během více než jednoho století působení školy.
Matice školská - association to support the Czech educational system in České Budějovice (about his origin, progression and activity)
Keywords: Spolek Matice školské; Základní škola Matice školské; menšinové školy; českobudějovické školství; Matice školská Association; Elementary School Matice školské; Minority Schools; České Budějovice Education