Význam manželství z pohledu studentů a studentek Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity - Hodinková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2020)
Manželství může sloužit jako stavební kámen pro vytvoření domova a pevného zázemí, které každý z nás potřebuje. Vedle manželství ale existují také různé druhy partnerského soužití, jako např. nesezdané soužití, registrované partnerství, oddělené soužití a jiné. Tyto druhy jsou společně s dalšími kapitolami (např. rodina, rozvod, sociální práce s rodinou během rozvodu a další) popsány v teoretické části bakalářské práce. Cílem této bakalářské práce bylo zjistit význam manželství pro studenty Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a dále zjistit postoj těchto studentů k manželství z genderového pohledu. Pro výzkum mé bakalářské práce byla použita kvantitativní strategie a metoda dotazování s technikou tvorby vlastního anonymního dotazníku. Pro zjištění těchto cílů byly stanoveny dvě hypotézy. K vyhodnocení získaných dat do popisné statistiky byl použit program MS Excel a ke statistickému vyhodnocení obou hypotéz byl použit statistický program IBM SPSS. K otestování hypotézy č. 1 byl použit dvouvýběrový T-test a hypotéza č. 2 byla testována pomocí binomického testu. První hypotéza zkoumala, zda má manželství větší význam pro studentky nebo pro studenty a druhá hypotéza zkoumala, zda studenti dávají přednost nesezdanému soužití před uzavíráním manželství. Výsledky poté ukázaly, že pro studenty i studentky má manželství téměř srovnatelný význam a také to, že studenti naopak dávají přednost uzavírání manželství před nesezdaným soužitím. Tyto poznatky mohou být přínosem pro různé statistiky či při výuce sociologie rodiny.
The Importance of Marriage from the Perspective of Students of the Faculty of Health and Social Sciences of University of South Bohemia in České Budějovice
Keywords: manželství; nesezdané soužití; rodina; druhy partnerského soužití; sociální práce; studenti; marriage; unmarried cohabitation; family; types of partner cohabitation; social work; students