Implementace konceptu bazální stimulace v domovech důchodců Jihočeského kraje - Veselá, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2009)
Tématem bakalářské práce je problematika implementace konceptu bazální stimulace do domovů důchodců v Jihočeském kraji. V současné době se zvyšuje věkový průměr seniorů ve všech typech zařízení sociální péče, zejména v rezidenčních zařízeních.. Pro dosažení kvality poskytované péče je nutné, aby všichni členové ošetřovatelského týmu byli orientováni v problematice a ovládali postupy pro její zvládání a řešení. Jedním z nejnáročnějších úkolů ošetřovatelské péče je pochopit potřeby klienta a porozumět stylu komunikace. Bazální stimulace je koncept, který napomáhá uspokojovat potřeby všech klientů. Využívá dřívějších životních návyků a zkušeností klienta. Cílem práce je zjistit, zda v domovech důchodců Jihočeského kraje ošetřovatelský personál využívá konceptu bazální stimulace. V práci byly stanoveny dvě hypotézy. H1: V domovech důchodců Jihočeského kraje se koncept bazální stimulace při ošetřování seniorům nepoužívá. H2: Dle subjektivního názoru sester se koncept bazální stimulace při ošetřování seniorů nepoužívá z důvodu nedostatku ošetřovatelského personálu v domovech důchodců Jihočeského kraje. K získání informací bylo použito kvantitativní šetření metodou dotazování, technikou dotazníku určeného ošetřujícímu personálu sedmi vybraných domovů důchodců v Jihočeském kraji. Analýzou sebraných dat následně zpracovaných do grafů a tabulek byla vyvrácena první stanovená hypotéza a potvrzena druhá stanovená hypotéza. Koncept bazální stimulace se ve vybraných domovech důchodců používá. Nejčastěji používaným prvkem při ošetřování seniorů je polohování pomocí perličkových pomůcek. Věřím, že šetření má praktický přínos z důvodu zprostředkování informací o existenci konceptu bazální stimulace také ošetřujícímu personálu, který o něm dosud nevěděl. Doufám, že v blízké budoucnosti bude mít bazální stimulace základní postavení mezi již zavedenými prvky ošetřovatelské péče a stane se velkým přínosem jak pro pacienta, tak i pro celý ošetřovatelský tým.
Implementation of the basal stimulation concept in old people homes in the South-Bohemiam Region.
Keywords: Bazální stimulace; Domov důchodců; Senior; Ošetřovatelský tým; Basal stimulation; Home pensioners; Senior; Nursing Staff