Možnosti výroby funkčních potravin a léčivého oleje z plodů keře rekultivovaných skládek rakytníku řešetlákového ( Hippophae rhamnoides - Havlíková, Marcela (Jihočeská univerzita, 2014)
Rakytník je keř, který má na kořenech hlízky s bakteriemi, které poutají vzdušný dusík, podobně jako jeteloviny a proto je velmi vhodný pro biologickou rekultivaci zeminou překrytých skládek. Jeho plody obsahují vitamíny B1, B2, B6, C, E, K, F a provitamín A a také 100 200 mg % účinných flavonoidů. Obsahují také 9 % - 13 % oranžového oleje a stejné množství oleje světle žlutého, mají i semena. Olej má mnohostranný léčivý účinek a dá se snadno vyrábět v malotechnologiích. Rakytník velmi dobře roste na lehčích půdách, které mohou být chudé dusíkem. Vyžaduje však dobrou výživu K, P, Ca, a Mg. Nesnáší vysokou hladinu spodní vody, je světlomilný a vyžaduje neutrální půdní reakci. Je to témeř ideální rostlina pro rekultivované skládky a plody mohou být průmyslovou surovinou zvláště pro malotechnologie. Plody se dají zpracovávat na všechny výrobky, jako jiné ovoce. Rakytníkový olej vysoké kvality se dá dobře vyrábět v malotechnologii desetihodinovou extrakcí rozemletých semen slunečnicovým olejem při 4-5 st.C. Léčí poškození kůže a sliznic, vnitřně posiluje játra a působí proti ateroskleróze.
Possibilities of functional foods and medicinal oils from the fruit bushes reclaimed landfill - sea buckthorn (Hippophae rhamnoides)
Keywords: Funkční potraviny flavonoidy rakytník rešetlakový malotechnologie; Functional foods - flavonoids - sea buckthorn - malotechnologie