Regionální rozdíly v trestné činnosti dětí a mladistvých (srovnání okresů Teplice a České Budějovice) - Rošlapilová, Jana (Jihočeská univerzita, 2007)
Regionální rozdíly v trestné činnosti dětí a mládeže (srovnání okresů České Budějovice a Teplice) Abstrakt V dnešní době je kriminalita dětí a mládeže velmi aktuální, dočítáme se o ní také z odborné literatury nebo časopisů. Důležité je také snižování věku prvního užití alkoholu nebo drog. Ve své práci jsem nejdříve shrnula nejdůležitější témata, která jsou s tímto problémem spojena, jako jsou základní termíny, příčiny kriminality a její struktura a typické projevy trestné činnosti dětí a mladistvých apod. Na základě rozboru odborné literatury byly navrženy dvě hypotézy: H1) Trestná činnost páchaná dětmi a mladistvými je v okresu Teplic častější než v okresu Českých Budějovic. H2) Chlapci páchají trestnou činnost častěji než dívky. Struktura a vývoj trestné činnosti dětí a mladistvých byla analyzována na základě policejních statistik a self-report průzkumu. Závěry jsou stanoveny na konci této práce. K uspořádání výzkumné a teoretické části této bakalářské práce byly použity aktuální internetové zdroje a dostupná literatura. Tato práce by mohla přispět jako náhled na všeobecný problém delikvence dětí a mladistvých a také by mohla poskytnout základní informace o kriminalitě dětí a mladistvých v těchto dvou českých regionech - v Teplicích a Českých Budějovicích.
Regional Differencies in Crime Rates of Children and Adolescents ( A Teplice - České Budějovice Comparison)
Keywords: dítě; mladistvý; trestná činnost; příčiny kriminality; struktura kriminality; child; adolescent; criminal activities; reasons of criminality; structure of criminality